Piwo kraftowe – dlaczego jest droższe
Zasadniczą różnicą pomiędzy piwem wytwarzanym przez koncerny piwowarskie a tym wytwarzanym w małych lokalnych browarach, popularnie nazywanych krafowymi, jest skala.
Wielkie koncerny produkują swój napój w ilościach pozwalających sprostać zapotrzebowaniu milionów odbiorców, małe kraftowe browary swoich klientów szukają wśród ludzi szukających mniej oczywistych doznań smakowych. Style takie jak AIPA, Porter, Waizen, podczas procesu produkcji wymagają od browaru dużo większych nakładów finansowych aniżeli produkcja tzw. komercyjnego pilsa. Cena piw kraftowych w dużej mierze generowana jest przez ograniczone możliwości logistyczne małych browarów w porównaniu z dużymi koncernami piwowarskimi.
Podsumowując, podobnie jak w wielu innych aspektach życia i konsumpcji, towar produkowany na mniejszą skalę, skierowany do konkretnej grupy odbiorców, produkowany z lepszej jakości komponentów zawsze będzie charakteryzował się również wyższą ceną w stosunku do masowej produkcji nastawionej na zaspokojenie jak największej liczby konsumentów.